Equip impulsor
A part d’avaluar l’impacte que ha generat el Lecxit en l’infant i en la comunitat, és necessari que, juntament amb les persones que heu liderat el disseny i la implementació del programa, feu una valoració qualitativa i conegueu el grau de satisfacció dels agents participants.
Per valorar el disseny i la implementació del programa, convida totes les persones que han format part de l’equip Lecxit a fer una reunió de valoració per tal de compartir punts de vista, opinions i propostes.
Enfoca la reunió com una trobada que ofereix l’oportunitat de compartir, d’aprendre i de millorar aspectes del programa; en cap cas, com un espai per jutjar ni qüestionar ningú.
A l’inici de la reunió, ofereix un espai reflexiu i individual perquè cadascú pugui pensar les seves aportacions. Un cop fet, compartiu en veu alta tots els aspectes i penseu, com a espai Lecxit, quins canvis podeu fer perquè el projecte tingui una major incidència el curs vinent.
Penseu en propostes que aportin valor, impacte i millora i que motivin els infants, però que alhora siguin reals, assolibles i sostenibles per al vostre espai Lecxit, tenint clars el vostre context i la vostra situació.
Finalment, distribuïu les tasques, acordeu els terminis i valoreu els recursos que necessiteu per a fer-ho possible. Podeu reflexionar sobre aspectes relacionats amb la planificació i la coordinació del programa, així com amb la implementació.
Per exemple, podeu tenir en compte els eixos que s’indiquen a continuació:
- Aliances amb els agents implicats: l’ajuntament, les escoles, els instituts i les entitats.
- Logística de l’espai Lecxit: espai físic, horari, nombre d’infants, catàleg i oferta de llibres, etc.
- Relació, implicació i participació de les famílies.
- Gestió i coordinació del voluntariat.
- Comunicació i acompanyament amb el voluntariat i amb els infants.
- Activitats, jornades i tallers més enllà de les sessions LECXIT: Sant Jordi, festa de final de curs, etc.
- I tots aquells aspectes que considereu pertinents.
Agents participants
D’altra banda, per conèixer l’opinió i el grau de satisfacció de tots els agents que han participat al llarg del curs en el programa, demana’ls que emplenin el «Qüestionari de satisfacció» que pertoqui.
Des del Lecxit oferim tres models de qüestionari, un per a cadascun dels agents participants: voluntariat, infants i centre educatiu. Aquests qüestionaris ja tenen una estructura i unes preguntes establertes, però us animem a adaptar-los per obtenir-ne el màxim profit possible.
Fes arribar els qüestionaris als agents implicats amb antelació, unes dues setmanes abans de l’última sessió Lecxit, de manera que tinguin temps de respondre amb profunditat. Pots fer-los arribar els qüestionaris per correu electrònic o físicament en paper.
La resposta i l’experiència de tots els agents implicats i la valoració per part de l’equip impulsor t’ajudaran molt a adaptar el programa i a millorar-lo per tal que l’experiència i els aprenentatges dels infants siguin més enriquidors els cursos vinents.